KLIK..JGN TAK KLIK..

MARI JOIN IBU DINI

MASUK SINI JGN LUPA JERIT KAT IBU DINI OK.






Jom XchangE LinK ngan Ibu dinI

Monday, May 31, 2010

Bila akan berakhir...............





Salam bertemu kembali.Arinie dah masuk 2 hari Ibu Dini bagi Dini nebuliser..Ntah biler lah Dini akan sembuh..kasihan aku melihat si kecil ini terpaksa membataskan makanannyer...epecially no ice, ice cream, swimming & tak bleh kena hujan @ cuaca sejuk...dah lama tdo x on aircond...sbb risaukan kesihatan Dini..sib baik ler kat umah ader set nie..so senang ler skett...



nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Sedapnyer...meh rasa sama2


Salam sejahtera, hmm nie Ibu Dini nak buat entri tentang aktiviti yang Ibu Dini buat lepas balik dari kerja petang tadi..Kebetulan kat dapur ada pisang yang di berikan oleh mak saudara Ibu Dini, maka dalam kepala semalam set nak bbuat tempek pisang..tapi arinie balik jer dari opis..sbb Ibu Dini dah siap sembahyang asar kat opis tadi, so tak adalah kelam kabut sgt..jadik balik umah terus tukar baju , n masuk dapur tuk sediakan jemput2 pisang @ cekodok pisang @ apa2 sahaja yang korang sumer panggil. Sennag jer buat dia..sebab nak makan pun berdua jerk, Ibu Dini ngan Dini...sikit pun cukup dah..2 kali goreng, dapat ler sepinggan nie...Moh kita makan sama2..(sekarang dah abih ler)


nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Baby with soother/feeding bottle contest


Salam riang di mlm isnin...sedang skodeng2 blog orang, Ibu Dini tersinggah di blog Nurul nie...hmm ader contest baby with soother or feeding bottle...due date dia lake 6 June 2010...hmm tinggal 6 hari sahaja lagi sblm tarikh tutup..kiranya Ibu Dini sempat ler join..ahakks.... ok nie syarat2 yang harus di patuhi....

1. kene jd FOLLOWER blog nuruL ***DONE ***

2. tulis arr N3 ttg contest yang di anjurkn tu..kalau tak camner nak join.** DONE***

3. cOPY banner di atas & letak arr kat sidebar korang...*** DONE***

4.uPLoad SATU @ DUA gamabr anak korang yg berusia dlm lingkungan 0-4tahun..yg paling penting mesti dengan PUTING atau BOTOL SUSU ataupun KEDUA_DUANYER sekali...tp korang kene ingat arr TAK BOLEH LEBIH DR 2 KEPING!!!!*** DONE***


5. kene arr letak nama anak, biler lahir dan yang paling penting email..bukan apa kalau korang menang senang arr nurul nak contact...*** DONE***

6. korang kene TAG kat kawan2 tau..baru meriah biler ramai join...x ramai pun x perk..nurul ckp at least sorang pun jadik arrr..>***DONE***
IBU DINI letak Mama Qaseh lah yerk...ibu dini dah jerit kat kotak dia..

7.last but not least, JANGAN lupa letak komen & link nyer sekali...supaya nurul boleh check sumer syarat telah di patuhi..** DONE****
Demam 2 jugak..yang penting botol susu tuuu...sentiasa di mulut..ahakss

Gaya agak ganas yerk...walaupun tgh nak panjat kusi..botol..mn leh tinggal..

Nama anak: Nur Dini Qistina Ahmad Rosdi
Tarikh Lahir: 31 Julai 2010
Email: niezaabadi@yahoo.com.my




nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

JOm Daftar Blogwalking software pecuma

Salam petang senin....tadi ibu dini g semayang zohor, lps turun jerk dr surau, ibu dini masuk jumpa bos kejap..slsp tu ibu dini pun blogwalking ler kejap..ntah mcm mn tiba2 ibu dini ader terbaca satu kisah ttg mcm mn ank up traffic kat blog kiter...so nak tau ibu dini dapat dr mn info nie? ok info nie boleh didapati di blog Pakcikhussein punyer... agak menarik biler membaca..yer lah..ibu dini kalau x bizi boleh ler dok blogwalking..jerk..tetapi kalau bizi tahap babas, nak o9 pun x sempat...nak kata berebut lappy nagn mr hubby pun x jugak coz both of us have own lappy....
ibu dini nie nak jugak cuba kasik up traffic kat blog ibiu dini nie..bukan apa..kadang2 terasa gak cemburu biler tgk blog org lain traffic depa mesti best2 giler sbb biler byk komen mesti kiter pun bersemangat nak menulis, mengarang dan menterjemahkan apa sahaj yang beramin di minda kita nie...
ok straight to the point, about blog pakcik hussein nie, dia nak launch bolgwalking software...so untuk launch kan blogwalking software nie, pakcik hussein memerlukan sekuirang2nya 50 org pendaftar pertama ..bile dah cukup team, barulah pakcik hussein launch kan blog walking ...so korang x nak ke?terutama sekali bg korang2 yang baru dlm blogging ne..ataupun traffic korang selalu x banyak?arinie ibu dini nyer unk cuma 38 org jerk...so tentu lah ibu dini bermminat..sekurang2nya blog ibu dini pun boleh ler terkenal jugak..ahakkkss...mn lah tau tetiba nak jugak jadi cam redmommy and unclepunyer blogg...so korang macam mana? x kan nak tunggu lagi?????jangan tunggu lama2...sbb tmpt terhad jerk..hanya 50 orang sja...jd sbb ibu dini nak jadi salah sorang dr 50 org tu..maka ibu dini pun join ler........


http://pakcikhusen.blogspot.com/2010/05/daftar-sekarangblogwalking.html




nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Hadiah dr Ibu Dini

Salam tgh hari...hmm ntah mcm mn td lps mkn tgh hari dok melepak kat meja..lam pala otak lak Ibu Dini terpikir nak sediakan adiah tentang contest yang Ibu Dini anjurkan...salah satu adiah yang akan Ibu Dini sediakan adalah Blusher Givenchy. Ini contoohnyer sbb Ibu Dini x sempat nak snap photo dia...so apa lagi..menarik tak????????/Ini yg dr Ibu Dini..yang Mr Hubby bg tak tau lagi...ok...meh join contest 1st Giveaway Wedding Anniversary.....nak tau lebih lanjut




nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Kes buang bayi makin meningkat...

Salam sejahtera n gud mowning buat semua yang terjah blog Ibu Dini...arinie on d way g keje, Ibu Dini cam biasa singgah beli paper metro kat tepi jalan jerk..sbb nnti sampai opis boleh ler baca...selak punyer selak, tiba muka surat 15, tajuk berita.."Buang bayi dalam kotak & Kejutan belakang bilik mayat" Biler dipikirkan kembali, kes sebegini terlalu banyak yang kita lihat..boleh dikatakan saban hari ader sahaja kes buang bayi..itu yang kita dapat kesan..yang kita x dapat kesan ntah berapa banyak ler pulak...nauzubillah min zalik....ntah ler..sedih sangat biler banyak bayi yang tidak berdosa...di buang bagaikan sampah sarap...kenapa nak malu biler lahirkan anak nie? kenapa mesti takut ngah hinaan dan cacian orang? tidak takutkah mereka pada balasanTuhan..sudah tiada perasaan belas kasihan ke? apakah perasaan mereka yang mmebawa bayi ini di dalam kandungan selama 9 bulan 10 hari..tidak sekelumit perasaan keibuan kah mereka sehingga tergamak membuang darah daging mereka?lena kah tdo mereka dengan apa yang telah mereka lakukan? Wahai anak2 di luar sana, sedarlah..janganlah rosakkan masa depan anda dengan gejala sosial yang kurang sihat ini...andainya berlaku, bertaubatlah..cukuplah satu dosa yang dilakukan..jangan di tambah satu lagi dengan membunuh...fikirkanlah perasaan ibu & ayah anda...ingat..sekarang nie..apa sahaja dosa yang kita buat, Allah itu balas di dunia ..tidak tunggu di akhirat..sedar dan bertaubatlah..sama2 kita bendung gejala buang bayi ini....

p/s: syukur alhamdulillah....bayi lelkai yang di temui di dalm beg di Melaka sihat dan di hantar ke JKM untuk jagaan selanjutnya, manakala bayi yang di temui di Kulaijaya Johor, meninggal selepas menrima rawatan di hospital..Al fatihah....



nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Dini ohh Dini

Assalamualaikum...Semalam Ibu Dini x boleh tdo lena biler memikirkan kesihatan Dini. Smlm Dini dapat asthma attack lagi...sib baik ler ada nebuliser set kat umah lepas pinjam dari kolej..kebetulan Ibu Dini bekerja di Kolej Jururawat...so sennagler nak dapat barang2 nyer..cuma Ibu Dini kene beli ubat dia sahaja...malam tadi lepas Dini tdo after the nebuliser, nyenyak sgt tgk..tapi lebih kurang jam 430 pagi..Dini tetiba batuk ngan teruk sekali...so Ibu Dini tgk dah muntah terus...hmmm Ya Allah..kesian nyer aku tgk Dini..so lepas sahaja mengelap badan Dini dan menukar pampers, Ibu Dini bg Dini mkn ubat n terus bg nebuliser satu dos lagi..sepanjang bagi nebuliser, Dini tak henti2 panggil ayah dia...(Insyaallah ayah Dini balik Sabtu nie)...kesian palk tgk dia..so lps tu Dino terus tdo ngan lena sekali sampai masa nak g antar kat nursery pun dia tak sedar....wahai teman2 blogger ku...marilah sama2 berdoa agar Dini kembali sihat dan ceria seperti selalu..amin...


nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Sunday, May 30, 2010

N3 massak memasak ler plak..

Alooollalihaaaa...Ibu Dini mai nak citer pasal kerajinan Ibu Dini arinie..Mana taknyer..arinie..balik jerk dr jusco ngan gegirl, Ibu Dini terus skodeng2 kat dlm kabinet mungkin ada bahan2 yang Ibu Dini boleh gunakan so tetiba ternamoak caca di dalam peti ais n juga sagu, santan kotak pun ader...hmmm ok ler buat bubr cacar jer lah ptg nie..ekekek..bukan apa malas nak masak nasi setakat kami dua beranak jer..tak berbaloi...pastu sambil bubur caca atas dapur, terpandang laks biskut lemak, then ada minced chicken dlm freezer...hmm boley2 buat ala2 lasagna ler plak...so nak tau mcm mn hasilnyer...layan jer gambar di bawah ok...

BUbur Caca yang telah sedia untuk di jamah..nyum..nyum..nyum...


Mai jemput singgah

Lasagna Malaysia ala2 ibu dini

Sedia terhidang tuk minum petang
Closed up Lasagna Malaysia

Bahan2 Untuk Lasagna Malaysia

Inti ( Bahan A)

Minced chicken (ikut ler baper besar korang nyer loyang pembakar
Lada Sulah secukup rasa
Bawang nesar (di mayang halus)
Butter ( Untuk menumis)

Cara membuatnyer
1. Panaskan kuali dan masukkan butter
2. lps ty masukkan bawang yang telah di mayam tadi (nak sedao lgi boleh tamabh cili padi yg di potong halus2)
3. masukkan lada sulah n minced chicken dan kacau lagi

Bahan kulit
Roti lemak m( allaaa aku guna roti hup seng)
Air untuk rendam roti

Cara susun.
1. susun lapisan roti tadi di dalam loyang pembakar sehingga rata, then masukkan inti tadi sehingga lapisan biskut yg pertama tertutup. pastu sebelum buat layer kedua, sapukan sos spagetthi tuk bg lebih sedap(guna kimball n bawang putih n selasih)
pastu susun balik biskut di lapisan kedua than ulang sama seperti step 1
panaskan ketuhar, then bakar sehingga kuning keemassan.maka ini lah hasilnyer,,,tadaaaaaaaaaaaaaa

nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising
Assalamualaikum..semalam ibu dini x der citer nak kongsi..ntah smlm tetiba jer rasa kosong sampai x larat nak perah idea apa nak tulis..so pg nie ibu dini as usual dok melepak lg atas katil ngan anak kesayangan ibu dini...(maklum le mr hubby x der) so x yah ler kelam kabut nak buat bekpers..lps semayang subuh terus jerk online..ok nie nak citer pasal dini..sbb smlm hujan lebat n pagi td pun hujan lebat..dini dah mula tunjuk simptom2 nak dpt asthamtic attack....hmm risau gak..bukan apa sktg nie baru ibu dini tahu..dini tak boleh tahan ngan cuaca sejuk...sbb dia senang kena attack..risau gak..sib baik mlm td dia x semput...lps bg dia mkn ubat n inhaler, terus dia tdo..alhamdulillah..so pg nie dok batuk2 ler plak...apalagi amik ubat batuk n jelly gamat..hope she will be ok ...

nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Saturday, May 29, 2010

Rezeki...masyuk!!!!!!!

Selamat malam...mlm nie aku g blogwalking kat follower2 aku yang jerit kat kotak ajaib aku...sj jerk g membaca sambil klin nuff...Ntah naper arinie aku mcm x der idea nak tulis apa...mcm kosong jerk pala otak aku nie..( sbb ingat kat Mr Hubby) next week Mr Hubby smpi..tu kot yg x derk idea...(gelak sendiri)...ok lah kalau smlm korang bc N3 Ibu dini, tentu korang terperasan yang ibu dini g seremban smlm sbb nak tgk umah ibu dini tuk bg org sewa...alhamdulillah..arinie tepat jam 635pm, ibu dini telah menyerahkan kunci umah buat amy & suami yang sewa kat umah ibu dini..thanx sbb pilih umah ibu dini..terharu sangat..sbb gegirl tgh tdo, so amy dtg umah tuk serahkan deposit n amiik kunci umah..Alhamdulillah........sbb amy kata kat seremban 2 byk mintak 2+1+RM100 tuk utility...tp dia terkezut biler Ibu Dini ckp, Ibu dini cuma nak 1+1+RM 100 utility...alhamdulillah...depa dah boleh dok dah umah ibu dini....syukur...rezeki dah masuk lps sebulan kosong..buat amy & suami...selamat pengantin baru...



nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Friday, May 28, 2010

AwarD PresEntEd



Syukur Kehadrat Ilahi kerana Ibu Dini masih lagi diberi peluang untuk meneruskan coretan Ibu Dini di dalam blog yang Ibu Dini sendiri ciptakan ini...Alhamdulillah..setakat ini Ibu Dini diterima ngan baik oleh bloggers2 yg dah mmg lama dalam bidang penulisan ini... Ibu Dini dengan besar hati menyerahkan award ini kepada semua bloggers yg menjadi follower Ibu Dini kerana Bulan May ini genaplah setahun Ibu Dini di dunia blogging...
So...dah ambik award jgn lupa jwb tag nie..ok....

1# sekerap mana korang o9 blog korang?
2# apa yg korang rasa ibu dini kene buat tuk improve blog nie
3# N3 mn yg korang suker tulis?
4# suker tak ngan award ibu dini?
5# tag kan kat 3 org kawan korang....

Antara org yang Ibu Dini nak bg adalah....
*** Ifa ****
**** Yeyen ****
**** Mama Aqif ****
**** cT nurkhijah ****
**** Posh76 ***
**** Hidayah ***
**** Ady Shariz ***
Tolong warwarkan pada yang lain yerkkk supaya dtg amik award dari Ibu Dini...sekian wassalam...


nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Imam Muda Episod 1

AssaLamualaikum....Hmmmmm..dr tajuk diatas...bermulanya pencarian Imam Muda..alhamdulillah pada minggu ini tiada penyingkiran dan Syukur Ke hadrat Ilahi kerana 10 peserta Imam Muda berjaya untuk ke minggu seterusnya. Minggu ini mereka di beri tugasan bagaimana menguruskan jenazah..namun sebelum itu mereka perlu menjawab 5 soalan dalam masa 1jam...antara soalan yang perlu mereka jawab adalah....

1. Apakah Rukun solat jenazah

3. Bolehkah seorang anak yang beragama islam memandikan jenazah ayahnya yg bukan beragama islam

4. bolehkah jenazah di bedah siasat.

5. apakah hukum menanam pokok di atas kubur


**** Maaf Ibu Dini terlupa soalan no 2 *****

nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

Jalan2 pegi shopping...

Salam sejahtera.....arinie ibu dini nak citer skett apa xtvt Ibu Dini arini sepanjang ari.... sempena PH arinie kan...layan jer lah citer n gambar dibawah..ahaksss..



1#..g umah di seremban..announce tuk di sewa...kat tman mantau

2# pastu g sogo...ibu dini beli loose powder Givenchy & Lipstic, Blusher..miniaturew perfume to free ler..
3#..x lupa gak beli wallet Bonia...hmm cantik sgt..20% sale..

4#..pastu laks g splendin di JJ Setiawangsa... g mkn jap..

5#hmmm..order nasi lemak ayam goreng..nyum..nyum..nyum

6#..hmm fiza mkn sambil x pandang Ibu dini...kecik ati...

7# Dini yg restlesss.........aduii susahnyer nak makan...

8#...I got u.....

9# Dini Luves ibu....mmmUUuahhh...

10#..last sekali g Jusco beli oven nie tuk mybest pren wedding this coming saturday...

Inilah serba skett yg Ibu Dini Buat arinie....


nukilan..adiezaqistina.
Photobucket

Blog Advertising

anda PHOTOGENIC??? mari join contest ini



Assalamualaikummm.....hmmm nie nyer contest adik ifa tag kat ibu dini suh join..aduii ler cayang...ibu dini nie mn ler photogenic..tapi ibu dini cuba jer arrr...ok actuallly contest nie di anjurkan oleh Yeyen @ Izyan Izzaty....hmmm so nak tau syarat2 contest nie apa dia?..hmm jom layan..


1@ terbuka kepada semua peringkat umur.
2@ gambar anda seorang! kalo ader org laen , saya REJECT, :p muahahahaha!!
3@.gambar anda mestilar sePHOTOGENIC yg mugkin,nampakkn 'umph~'nya .. hee :p , xkesah ber"edit ke tidak" yg penting 'umph~'nya saye nak tgk !! hihi :P
4.@ hanya sekeping gmabar sahaja d benarkn ok ?? kalo pakwe nak join,tunggu next contest yeah .. :)

5.@ mestilah menjadi follower YEYEN aka IZYAN IZZATY

6.@ sediakn entry khas untuk contest ni dan tag minimum 3org . [org2 yg d tag mesti tau ok ?? kalo x , saye SAMAN ! haha :P]

7@ .letakkan BANNER CONTEST yg ada d sidebar saya d BLOG anda ok ?? :)

8.@ tarikh tutp contest ini ialah 30 JUNE 2010 , bile dah tamat contest,saye akn announce kn ape hadiahnyer..jengjengjeng~!! mari akak abg adik ibu bapa join contest saye !! :) hadiahnyer mmg best,kalo saye anjurkn mmg best .. hihihi :p


9@ sesiapa yg telah mengikuti contest saye,silalah tinggalkn link dan nama anda d comment untuk entry ini ataupun d kotak your thought ..


Aloooo..nama saya nieza @ Ibu Dini...gambar ni d'snap masa Ibu dini tgh dok ckp kat talipon...almaklum cantact kawan sbb dia nak kawen mggu depan...apa yg menarik yer..hmmm mungkin senyuman ibu dini kot..sbb ibu dini nie..mmg suker senyum..pastu masa nie lak ibu dini br jer try bedak baru..so sbb tu nampak muka berseri2 skett kot..pastu mata ibu dini lak...hmmm nak kata sepet pun tidak..nak kata bulat pun tidak..tp biler ibu dini marah..hmm mata otomatik akan jadi bulat n besar...satu lagi ibu dini lak suka ngan natural nyer mekap..tak nampak ler sgt cam badutr dr zoo..so simple is nice..but ader org x caya ibu dini dah amsuk 30an..n still org ingat ibu dini hmmmsweet 19??????tak ler..dlm age 27-29..hmm muda nyer...hakikatnyer ibu din i dah tua dah...wakakak...itu jer lah kot pasal ibu dini...boleh ke????
Ibu dini tag..kat...# mimi
# nats
# mama aqif

nukilan adiezaqistina
Photobucket
Blog Advertising

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails